Tijdens de opslag verschenen er rotte plekken op aardappelen: kunnen ze worden gegeten?

Картошка

Rot op aardappelen is geen ongeluk. Maar het is meestal gebruikelijk om de bedorven gebieden eenvoudigweg af te snijden en het normale vruchtvlees te gebruiken om te koken. Zijn dergelijke besparingen de kaars waard?

Een expert uit de online publicatie BelNovosti, een agronoom en landschapsontwerper, legde uit waarom de aardappeloogst in de winter rot.

De belangrijkste oorzaken van knolrot kunnen worden overwogen:

1. Nadelen bij het cultiveren van het land voordat aardappelen worden geplant.

2. Overvloed aan vocht tijdens de groei.

3. Overvoeding met organisch materiaal.

4. Onnauwkeurig graven en schade aan de knollen tijdens het verzamelen.

De belangrijkste veroorzakers van infecties zijn ongezonde exemplaren, vervuilde grond en toppen.

Ze worden gekoloniseerd door pathogene micro-organismen, die vervolgens tijdens opslag in de kelder de gehele gezonde knollenmassa infecteren.

Moet ik aardappelen eten die zijn aangetast door rot?

Dit wordt niet aanbevolen, zelfs als het rotte gebied erg klein is en kan worden weggesneden. Hoe dan ook, als paddenstoelen de menselijke slokdarm binnendringen, kunnen ze tot vergiftiging leiden.

Het is vooral gevaarlijk om groene aardappelen te koken. Het is verzadigd met het gif solanine, wat onveilig is voor het lichaam. Deze aardappelen worden alleen gebruikt voor het planten.

Eerder vertelden we je wat je moet doen als je bedekt bent met mos.

author avatar
Violetta Groeneweg
Hallo! Ik ben Violetta Groeneweg, een journalist gespecialiseerd in bloemen en tuinieren. Mijn passie voor planten en bloemen heeft me bekendheid gebracht door mijn nuttige adviezen en tips over bloemverzorging
Growing Tulips