Onder de vele planten zijn er 10 gewassen die elke zichzelf respecterende zomerbewoner zou moeten verbouwen.
De lijst werd gedeeld door een expert van de online publicatie BelNovosti, een agronoom en landschapsontwerper.
Melissa officinalis (“bijenkruid”)
Deze plant heeft een aangenaam citrusaroma dat vermoeidheid en stress verlicht en de stemming verbetert. Melissa wordt gebruikt om aromatische thee te maken en toe te voegen aan desserts.
Oregano
Oregano heeft een intense, scherpe geur die schadelijke insecten afstoot en de verspreiding ervan in het gebied voorkomt. Het heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen en helpt bij verkoudheid. Het wordt gebruikt om pittige salades, marinades, compotes te bereiden en aan thee toe te voegen.
Rozemarijn officinalis
Rozemarijn officinalis is een mediterrane plant die het geheugen en de hersenfunctie verbetert dankzij de heilzame essentiële oliën. Het verstevigt en stimuleert ook perfect.
Lavendel
Deze plant ziet er niet alleen prachtig uit, maar heeft ook een rustgevende werking. Lavendelbloemen en bladeren helpen bij slapeloosheid en vermoeidheid.
Peterselie
Deze vaste plant wordt gewaardeerd om zijn hoge gehalte aan vitamines, vooral vitamine C. Peterselie is een uitstekende ademverfrisser en wordt gebruikt als smaakmaker voor veel gerechten.
Kervel opengewerkt
Opengewerkte kervel is een aromatisch groen dat de bloeddruk helpt verlagen, de bloedvaten versterkt en de maagfunctie verbetert. Het kan zowel in de volle grond als in een kas worden gekweekt.
Tuin hartig
We hebben het over een cultuur met een aangename peperige smaak, die wordt toegevoegd aan vlees- en groentegerechten om smaak toe te voegen. Een ander voordeel van bonenkruid is dat het gemakkelijk te vermeerderen is.
Zure zuring
Zorg ervoor dat je een plekje in de bedden vindt voor zure zuring. Het voegt een aangename zuurgraad toe aan salades en is een uitstekende aanvulling op elk gerecht.
Dragon
Dragon is een kruid met een verfrissende smaak dat gebruikt wordt als smaakmaker voor diverse gerechten.
Stevia
Steviabladeren kunnen worden toegevoegd aan drankjes en desserts, omdat deze plant veel zoeter is dan gewone suiker en geen extra calorieën bevat.
Eerder hadden we het over planten die alleen onervaren tuiniers in hun datsja’s planten.