Waarom je tomaten niet in de koelkast kunt bewaren: ze smaken niet lekker

Помидоры

Als je tomaten in de koelkast bewaart, blijven ze daadwerkelijk langer vers.

Maar er is ook een minpuntje: koelte zal de vruchten hun karakteristieke tomatensmaak ontnemen.

Waarom verliezen tomaten hun smaak als ze in de koelkast staan?

Tomaten krijgen hun smaak van een combinatie van suikers, zuren en een verzameling chemicaliën die wetenschappers vluchtige verbindingen of aromatische verbindingen noemen.

Ze geven een bijzondere smaak aan producten. Suikers en zuren zijn wat we op de tong proeven, maar zonder de aromatische verbindingen is de smaak van tomaten onvolledig.

De resultaten van een onderzoek uit de Proceedings of the National Academy of Sciences toonden aan dat bij temperaturen onder +20 graden de genen die verantwoordelijk zijn voor de smaak van tomaten worden uitgeschakeld.

Deze veranderingen zijn helaas onomkeerbaar.

Experimenten toonden aan dat tomaten die zeven dagen in de koelkast stonden, de minste hoeveelheid vluchtige stoffen bevatten. Bovendien: zelfs na drie dagen afkoelen trad een afname van de hoeveelheid aromatische verbindingen op.

Tijdens de proeverij beoordeelden deelnemers gekoelde tomaten als minder lekker dan verse.

Uit verder onderzoek bleek dat gekoelde tomaten minder eiwitten bevatten die verantwoordelijk zijn voor de vorming van aromatische verbindingen dan vers fruit.

Uit de analyse bleek dat de genen die voor deze aromatische verbindingen coderen, worden uitgeschakeld door methylering wanneer tomaten te lang in een koele omgeving worden bewaard.

Eerder vertelden we je waar kaas bij zit.

author avatar
Violetta Groeneweg
Hallo! Ik ben Violetta Groeneweg, een journalist gespecialiseerd in bloemen en tuinieren. Mijn passie voor planten en bloemen heeft me bekendheid gebracht door mijn nuttige adviezen en tips over bloemverzorging
Growing Tulips