Hoe rozen goed te bedekken voor de winter en ze te voeden met kaliumpermanganaat: bloemenkwekers onthullen hun geheimen

Розы

Om ervoor te zorgen dat rozen ons volgend jaar kunnen verrassen met hun bloei, moeten ze een goede winter krijgen.

Waarom moet je rozen bedekken voor de winter?

Het is noodzakelijk om rozen voor de winter af te dekken, omdat ze lage temperaturen niet zo goed verdragen en door vorst kunnen afsterven.

De schuilplaats beschermt rozen tegen kou, wind, sneeuw en knaagdieren die de wortels en stengels kunnen beschadigen. Afdekken helpt rozen ook om vocht en voedingsstoffen in de grond vast te houden.

Hoe materiaal te kiezen voor het bedekken van rozen voor de winter

Het materiaal voor het bedekken van rozen voor de winter moet ademend, licht en warm zijn. Het wordt afgeraden om folie, polyethyleen of andere afdichtingsmaterialen te gebruiken, omdat deze vochtcondensatie en rotting van de rozen kunnen veroorzaken.

Het is beter om stro, zaagsel, bladeren, turf of speciale agrofibre te kiezen. Het materiaal moet goed hechten aan de grond en de struik, maar mag niet worden samengedrukt.

Hoe en wanneer rozen voor de winter moeten bedekken

Bedek rozen eind oktober – begin november, wanneer de rozen al uitgebloeid zijn en hun bladeren hebben laten vallen.

Voordat je gaat schuilen, moet je de rozen snoeien en alle zieke, zwakke en beschadigde scheuten verwijderen.

Getrimde scheuten moeten worden verbrand of weggegooid om verspreiding van ziekten te voorkomen. De lengte van de scheuten moet ongeveer 30-40 cm zijn. Vervolgens moet je de grond rond de struik optillen tot een hoogte van 15-20 cm, waardoor een heuvel ontstaat.

Hierna moet je de struik bedekken met afdekmateriaal, waarbij je de toppen van de scheuten open laat. De toppen van de scheuten kunnen aan elkaar worden vastgebonden of naar de grond worden gebogen. Ten slotte moet u het afdekmateriaal vastzetten met palen of stenen, zodat het niet wegwaait in de wind.

Hoe rozen te voeden met kaliumpermanganaat

Het voeden van rozen met kaliumpermanganaat vóór het afdekken verbetert hun winterhardheid en ziekteresistentie.

Kaliumpermanganaat zorgt ervoor dat rozen speciale suikers in de stengels verzamelen, die ze tegen vorst beschermen. Kaliumpermanganaat maakt de stengels ook elastischer, waardoor ze gemakkelijker naar de grond kunnen buigen.

Het simpelweg water geven van rozen met een oplossing van kaliumpermanganaat is echter niet voldoende, omdat mangaan niet door rozen wordt opgenomen en zich ophoopt in de grond, wat hen in de toekomst kan schaden.

Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat mangaan beter in de rozen doordringt en niet in de grond achterblijft. Om dit te doen, moet u een speciale oplossing van kaliumpermanganaat, azijn en waterstofperoxide bereiden. Hier leest u hoe u het moet doen.

• Verdun 10 gram kaliumpermanganaat in 1,5 liter water.

• Voeg 500 ml 9% azijn toe.

• Voeg geleidelijk waterstofperoxide toe, 50 ml per keer, totdat de oplossing helder wordt. Hiervoor is ongeveer 200 ml waterstofperoxide nodig.

• Giet de oplossing in een emmer van 10 liter en voeg water toe.

• Geef rozen water met deze oplossing, 500 ml per struik. Voor grote struiken kunt u 1 liter oplossing per struik gebruiken.

• Geef de rozen na het water geven goed water met schoon water om overtollig mangaan uit de grond te spoelen.

Bemesting met kaliumpermanganaat wordt 2-3 weken uitgevoerd voordat de rozen voor de winter worden bedekt. Deze methode is ook geschikt voor andere bloemen die de winter niet goed overleven.

author avatar
Violetta Groeneweg
Hallo! Ik ben Violetta Groeneweg, een journalist gespecialiseerd in bloemen en tuinieren. Mijn passie voor planten en bloemen heeft me bekendheid gebracht door mijn nuttige adviezen en tips over bloemverzorging
Growing Tulips