Hoe u uien correct plant voor de winter: vermijd deze fouten

Лук Грядка

Om volgend jaar een goede uienoogst te krijgen, moet je weten hoe je hem correct plant voor de winter.

Er zijn verschillende veelvoorkomende fouten die de groei en ontwikkeling van een plant kunnen belemmeren.

Selectie van variëteit en zaden

Het eerste waar u op moet letten, is de keuze van de uienvariëteit die u voor de winter wilt zaaien. Niet alle uienrassen zijn hiervoor geschikt.

Het is beter om die rassen te kiezen die een goede winterhardheid en ziekteresistentie hebben. U kunt bijvoorbeeld de variëteiten “Stuttgarter Riesen”, “Exhibition” of “Senshui” planten.

Het is ook belangrijk om zaden of sets van hoge kwaliteit te kiezen om te planten. Zaden moeten vers zijn, vrij van schimmels en beschadigingen.

De sets moeten klein of middelgroot zijn (niet meer dan 2 cm in diameter), stevig en gezond. Vóór het planten moeten de zaailingen worden behandeld met een oplossing van kaliumpermanganaat of fytosporine.

Tijd en wijze van landen

De optimale tijd voor het planten van uien voor de winter is eind september – begin oktober. Als u uien te vroeg plant, kunnen ze jonge bladeren produceren die niet tegen vorst kunnen. Als je later uien plant, hebben ze misschien geen tijd om wortel te schieten en wortels te vormen.

De methode voor het planten van uien voor de winter is dezelfde als voor de lente. Je moet een zonnige en vlakke plek in het tuinbed kiezen en eerst de grond bemesten met compost of humus. Je moet kleine gaatjes maken op een afstand van 10-15 cm van elkaar en een diepte van 5-7 cm.

In elk gat moet je een set of meerdere zaden plaatsen en deze bedekken met aarde. Na het planten moet het bed worden bewaterd en bedekt met mulch van gras of zaagsel.

Zorg voor uien voor de winter

Als de ui eenmaal is geplant, heeft deze tot het voorjaar geen speciale verzorging meer nodig. Het belangrijkste is om het te beschermen tegen vorst en knaagdieren. Hiervoor kunt u speciale materialen gebruiken zoals agrofibre of film. Je kunt ook vallen of afweermiddelen voor muizen en mollen opzetten.

In het voorjaar, wanneer de sneeuw smelt en de grond opwarmt, moet je de afdekking verwijderen en de uien water geven. Je kunt het ook voeden met een oplossing van nitrofoska of complexe meststof.

Tijdens het groeiseizoen moet je de grond rond de uien regelmatig water geven, wieden en losmaken. Indien nodig kunt u preventie tegen ziekten en plagen uitvoeren met behulp van folk- of chemische middelen.

Uien kunt u oogsten in juli-augustus, wanneer de bladeren geel beginnen te worden en vallen. De uien moeten voorzichtig worden gerooid, zonder de bollen te beschadigen, en in de zon of schaduw worden gedroogd. Hierna kunnen de uien op een droge en koele plaats bewaard worden tot het volgende seizoen.

author avatar
Violetta Groeneweg
Hallo! Ik ben Violetta Groeneweg, een journalist gespecialiseerd in bloemen en tuinieren. Mijn passie voor planten en bloemen heeft me bekendheid gebracht door mijn nuttige adviezen en tips over bloemverzorging
Growing Tulips