De kelder wordt beschouwd als een van de meest succesvolle plaatsen voor het bewaren van aardappelen, maar dit betekent niet dat het gewas dat onder dergelijke omstandigheden wordt aangetroffen, 100% beschermd is tegen rot.
Een expert uit de online publicatie BelNovosti, een agronoom en een landschapsontwerper noemden drie redenen die dit onaangename ‘fenomeen’ zouden kunnen veroorzaken.
Je hebt de kelder niet verwerkt
Aardappelknollen zullen waarschijnlijk gaan rotten als je ze in een onvoorbereide ruimte plaatst.
Wat moet u in de herfst met uw kelder doen? In feite niets bijzonders: drogen, desinfecteren (voor dit doel is een zwavelbom geschikt), en het zou geen kwaad om de planken die zijn samengesteld uit planken met kalk te witwassen.
U hebt met ziekten geïnfecteerde aardappelen opgestuurd voor opslag
Phytophthora, fusarium droogrot, zwarte en schurft – de lijst met aardappelziekten is niet zo kort.
Om zeker te zijn van de gezondheid van het geoogste gewas, moet u het plantmateriaal elke 4-5 jaar bijwerken en vóór het planten de knollen behandelen tegen schimmel. Voordat u aardappelen in de kelder plaatst voor opslag, inspecteert u ze zorgvuldig om geïnfecteerde knollen te verwijderen.
De bewaaromstandigheden in de kelder zijn veranderd
Zorg ervoor dat de luchttemperatuur in de kelder op 0.. +2 graden wordt gehouden en dat de luchtvochtigheid ongeveer 70% is.