Waarom je in de winter geen dennennaalden moet gebruiken voor mulchen: een fout die onervaren zomerbewoners maken

Хвоя

Veel tuinders beschouwen rotte compost als het beste mulchmateriaal voor gecultiveerde planten. Soms worden andere soorten organisch materiaal gebruikt: bijgesneden takken, bladeren en stengels, en soms dennennaalden.

Maar zoals een expert uit de online publicatie BelNovosti, een agronoom en landschapsontwerper, zei, is dennenafval in zijn pure vorm alleen geschikt voor het mulchen van planten die van zure grond houden, bijvoorbeeld bosbessen.

Maar dergelijke mulch is niet geschikt voor aardbeien, frambozen of krenten.

De reden is, zoals je misschien al geraden had, dat naalden zuur zijn en dat voor de genoemde gewassen de optimale bodemzuurgraad neutraal of licht alkalisch is.

Als je het gebruik van dennennaalden als mulchmateriaal niet wilt opgeven, moet je het enigszins ‘verbeteren’.

Meng hiervoor naalden met dolomietmeel of gebluste limoen in een verhouding van 3 op 1.

Naast het feit dat het resulterende mengsel een evenwichtige zuurgraad heeft, zal het ook ongedierte afstoten en de ontwikkeling van schimmelziekten voorkomen.

Overigens is al het bovenstaande niet van toepassing op sparren takken – vanwege het feit dat ze niet goed op de grond passen en in de lente worden verwijderd, zal het gebruik ervan de planten niet schaden.

author avatar
Violetta Groeneweg
Hallo! Ik ben Violetta Groeneweg, een journalist gespecialiseerd in bloemen en tuinieren. Mijn passie voor planten en bloemen heeft me bekendheid gebracht door mijn nuttige adviezen en tips over bloemverzorging
Growing Tulips