Er is een Scoville-schaal, die wordt gebruikt om de mate van hitte van bepaalde sauzen en paprikasoorten te beoordelen.
Groene Tabasco-saus heeft een hittegraad van 800, waardoor de vloeibare smaakmaker in de categorie “Low Heat” valt.
Klassieke Tabasco-saus heeft een middelmatige hitte – van 2500 tot 5000 eenheden.
Cayennepeper wordt als heet beschouwd en wordt geschat op 30-50 duizend eenheden.
De categorie ‘Very Hot’ omvat Jamaicaanse hete pepers (100-200 duizend Scoville-eenheden).
En er is een soort chilipeper die als ‘ongelooflijk heet’ wordt beschouwd. We hebben het over de Pepper X-variëteit, die wordt vermeld in het Guinness Book of Records.
Kenmerken van de Pepper X-variëteit
Deze chilipepersoort verscheen in 2017. De maker van het ras is de Amerikaanse veredelaar Ed Curry.
Na verschillende kruisingen werd een ongebruikelijke versie van peper verkregen. Het resultaat was een ongelooflijk hoog gehalte aan een stof genaamd capsaïcine.
De hitte van de peper bedroeg 2,69 miljoen Scoville-eenheden. Dit is een orde van grootte hoger dan de kruidigheid van de Jamaicaanse hete peper.
Volgens andere gegevens is de variëteit echter nog populairder: 3,18 ecu.
Een ongebruikelijk kenmerk zorgde ervoor dat Pepper X werd opgenomen in het Guinness Book of Records in de categorie ‘heetste chilipeper’. Dit gebeurde in de zomer van 2023.
Waar we het eerder over hadden.