Wat te doen met een katoenen artikel dat gekrompen is na het wassen: je kunt het alsnog in de originele maat terugbrengen

Стиральная машинка

Waarom krimpen katoenen artikelen na het wassen? Het antwoord ligt in de vezels van de stof.

Om katoenen stof te maken, worden katoenvezels met elkaar geweven, die op hun beurt voornamelijk uit cellulose bestaan. Als het nat is, zwellen de vezels en als het droog is, krimpen ze.

Wat nu, kledingstukken van katoen niet wassen? Natuurlijk niet – wees alleen voorzichtig bij het wassen: gebruik in ieder geval geen heet water, gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen en laat het niet machinaal drogen.

Wat te doen met een gekrompen artikel?

Om je favoriete kledingstuk te bewaren, kun je proberen de vezels met vocht te verzadigen en ze vervolgens een beetje uit te rekken.

Maak dus eerst de doek nat. Vervolgens rekt u het product voorzichtig, zonder plotselinge bewegingen of overmatige kracht, in verschillende richtingen uit – dit kan met uw handen of met een stoomstrijkijzer.

Het is belangrijk om op tijd te stoppen, omdat de stof mogelijk te veel uitrekt, en dan moet je misschien helemaal opnieuw beginnen, het kledingstuk opnieuw in heet water wassen en er andere manipulaties mee uitvoeren.

Het is waar dat niemand je de garantie kan geven dat de kleding hierna niet uit elkaar zal vallen in je handen.

author avatar
Violetta Groeneweg
Hallo! Ik ben Violetta Groeneweg, een journalist gespecialiseerd in bloemen en tuinieren. Mijn passie voor planten en bloemen heeft me bekendheid gebracht door mijn nuttige adviezen en tips over bloemverzorging
Growing Tulips