Deze methode werkt 100%: hoe je in een koekenpan bakt zonder dat er voedsel aan blijft plakken

Сковорода

Bij het bakken van voedsel in een koekenpan ondervinden veel mensen een probleem wanneer het begint te plakken. Wat te doen in zo’n situatie?

Het is zelfs belangrijk om de redenen te begrijpen en een paar tips te benadrukken die voorkomen dat voedsel tijdens het frituren aan de pan blijft plakken.

Welke koekenpan te kiezen

De eerste stap naar succesvol frituren is het kiezen van de juiste pan.

Verschillende materialen en coatings hebben hun eigen kenmerken die de hechting van voedsel beïnvloeden. Daarom is het de moeite waard om verschillende hoofdtypen te benadrukken.

1. Pannen met antiaanbaklaag hebben een speciale laag die zorgt voor een glad oppervlak en wrijving minimaliseert. Ze zijn ideaal voor het bereiden van eieren, vis en ander kwetsbaar voedsel.

2. Gietijzer heeft uitstekende antiaanbakeigenschappen, vooral als het op de juiste manier wordt voorbereid (gecalcineerd) en gebruikt. Na verloop van tijd ontwikkelt deze pan een natuurlijke coating die patina wordt genoemd.

3. Hoewel roestvrijstalen pannen geen beschermende coating hebben, kunnen ze, wanneer ze op de juiste manier worden verwarmd en met olie worden gebruikt, ook voorkomen dat voedsel blijft plakken.

Roestvrijstalen braadpannen zijn de laatste tijd populair geworden onder chef-koks. Het is echter de moeite waard eraan te denken dat ze niet zo gemakkelijk te gebruiken zijn.

voorverwarmen

Verhit de pan een paar minuten op middelhoog vuur voordat u olie of voedsel toevoegt. Dit zal helpen de warmte gelijkmatig over het oppervlak te verdelen.

Olie temperatuur

Het moet heet zijn, maar niet roken. Hierdoor ontstaat er een barrière tussen het voedsel en het oppervlak van de pan, waardoor plakken wordt voorkomen.

De hoeveelheid olie speelt een sleutelrol bij het voorkomen dat voedsel blijft plakken. Het is belangrijk om niet op olie te bezuinigen, vooral niet bij het bereiden van voedsel dat gemakkelijk blijft plakken, zoals eieren of vis.

Uniforme verdeling

Zorg ervoor dat de olie gelijkmatig over het gehele oppervlak van de pan wordt verdeeld. Om dit te doen, kunt u de pan lichtjes schudden of een borstel gebruiken. Voor het frituren kun je beter oliën gebruiken met een hoog rookpunt, zoals groente-, olijf- of avocado-olie.

Aanvullende tips

Het is ook de moeite waard om enkele belangrijke tips te onthouden.

1. Als u droog voedsel moet bereiden, moet u er rekening mee houden dat vocht op het oppervlak ervoor zorgt dat het voedsel blijft plakken. Droog voedsel met keukenpapier voordat u gaat frituren.

2. Voedseltemperatuur. Voedsel op kamertemperatuur blijft minder plakken dan voedsel dat net uit de koelkast is gehaald.

3. Vaak roeren of draaien van voedsel kan ervoor zorgen dat het voedsel blijft plakken, omdat het voedsel geen tijd heeft om een ​​korst te vormen die contact met het oppervlak van de pan verhindert.

4. Het is belangrijk om siliconen of houten spatels te gebruiken, die het oppervlak van de pan niet beschadigen en helpen het voedsel voorzichtig om te draaien.

Veel hangt ook af van de kwaliteit van de braadpan zelf. Als de antiaanbaklaag beschadigd is, zal het niet eenvoudig zijn om een ​​goed kookeffect te bereiken.

Eerder hebben we u verteld hoe u .

author avatar
Violetta Groeneweg
Hallo! Ik ben Violetta Groeneweg, een journalist gespecialiseerd in bloemen en tuinieren. Mijn passie voor planten en bloemen heeft me bekendheid gebracht door mijn nuttige adviezen en tips over bloemverzorging
Growing Tulips