Tule bleken: thuismethoden die zeker zullen werken

Стиральная машина

Stof, zonlicht, sigarettenrook en andere factoren zorgen ervoor dat tule na verloop van tijd zijn oorspronkelijke kleur verliest.

Het wordt grijs of geel en er vormen zich vlekken op. Maar u kunt de oorspronkelijke witheid teruggeven met behulp van eenvoudige thuismethoden.

Vijf handige tips

1. Stof het gordijn af voordat u het gaat weken.

2. Week een sterk vervuilde doek gedurende 1-2 uur in het poeder. Gebruik voor het weken water verwarmd tot 40 graden, anders kan de tule zijn vorm verliezen.

3. Spoel de artikelen na het wassen altijd af met een stijfseloplossing. Zo blijft de tule langer schoon en worden de vezels door een laagje zetmeel beschermd tegen invloeden van buitenaf.

4. Gebruik voor het strijken een licht verwarmd strijkijzer. Bij gebruik van een heet strijkijzer verliest de stof zijn vorm en verandert van kleur.

5. Gordijnen van synthetische tule mogen helemaal niet worden gestreken. Ze moeten plat worden gedroogd.

Whitening-methoden

Je kunt tule thuis op verschillende manieren bleken.

1. Ammoniak + waterstofperoxide.

Alleen katoenen producten worden op deze manier gebleekt. Neem 2 delen ammoniak en 1 deel waterstofperoxide. Voeg de oplossing toe aan water en laat de tule enkele uren weken. Ammoniak is een uitstekend preventief middel tegen vergeling.

2. Frisdrank + ammoniak.

Los 7 eetlepels baking soda en 3 eetlepels ammoniak (3%) op in een emmer water. Week de tule gedurende 3-4 uur. Na het weken wassen zoals gebruikelijk.

3. Zetmeel

Zetmeel bleekt niet, maar helpt de witheid in de toekomst te behouden. Dompel de tule na het wassen in water met zetmeel en laat 2-3 minuten staan. Droog zonder blootstelling aan zonlicht.

Bereiding van de oplossing: 3 theelepels. Verdun het zetmeel in een liter water, giet het in 8 liter heet water en breng aan de kook. Koel tot 40 graden.

Na het stijven zijn vlekken uit de stof de volgende keer dat u wast gemakkelijker te verwijderen. Zetmeel stoot vuil af en beschermt vezels tegen invloeden van buitenaf.

Hoe tulestof te ruïneren

Er zijn verschillende fouten die leiden tot schade aan synthetische tule.

  1. Koken of wassen op temperaturen boven de 60 graden.
  2. Gebruik van producten die chloor bevatten. Dergelijke bleekmiddelen leiden tot een nog grotere vergeling van de stof.
  3. Drogen in de zon. Het is beter om dit in de schaduw of thuis te doen.
  4. Centrifugeer het product na het wassen.

Als u deze fouten niet maakt, gaat uw tulestof veel langer mee.

Als u deze tips opvolgt, wordt het verzorgen van tule een stuk aangenamer voor u, en het eindresultaat zal u alleen maar bevallen.

author avatar
Violetta Groeneweg
Hallo! Ik ben Violetta Groeneweg, een journalist gespecialiseerd in bloemen en tuinieren. Mijn passie voor planten en bloemen heeft me bekendheid gebracht door mijn nuttige adviezen en tips over bloemverzorging
Growing Tulips