Hoe u thuis de witheid van een bad kunt herstellen: effectieve methoden

Уборка

Na verloop van tijd kan een sneeuwwitte badkuip zijn oorspronkelijke uiterlijk verliezen. Geelheid, roest, kalkaanslag – dit alles maakt de badkamer minder aantrekkelijk.

U kunt de witheid en glans van uw badkuip thuis herstellen, zonder toevlucht te nemen tot de dure diensten van specialisten.

Bepaal het type verontreiniging

Voordat u begint met reinigen is het belangrijk om de soort vervuiling vast te stellen. Dit zal u helpen bij het kiezen van de meest effectieve methoden en middelen.

Geelheid

Vergeling van het email kan door verschillende factoren worden veroorzaakt: het gebruik van hard water, de aanwezigheid van roest in de leidingen en de ouderdom van de badkuip zelf. Om geelheid te verwijderen, kunt u folkremedies gebruiken.

Frisdrank en azijn

Meng zuiveringszout en azijn tot een pasta. Breng de pasta aan op de vergeelde plekken en laat 20-30 minuten intrekken. Spoel vervolgens af met warm water en een zachte spons.

Citroenzuur

Los een pakje citroenzuur op in een glas warm water. Veeg het hele oppervlak van het bad af met deze oplossing en laat 15-20 minuten staan. Spoel met water.

Roest

Roestvlekken verschijnen als gevolg van een hoog ijzergehalte in water. Speciale roestverwijderaars, evenals enkele huismethoden, zullen u helpen er vanaf te komen.

Oxaalzuur

Verdun oxaalzuur in water volgens de instructies. Breng de oplossing aan op de roestvlekken en laat 10-15 minuten staan.

Grondig spoelen met water. Draag handschoenen; oxaalzuur is een bijtende stof.

Ammoniak

Doordrenk een wattenschijfje in ammoniak en breng het aan op de roestvlek. Enkele uren laten intrekken, daarna afspoelen met water.

Kalkaanslag

Hard water laat kalkaanslag achter op het oppervlak van de badkuip, waardoor deze dof en ruw wordt. Om kalkaanslag tegen te gaan, kun je zowel speciale producten als betaalbare thuisrecepten gebruiken.

Azijn

Giet azijn in een spuitfles en spuit het over het hele oppervlak van de badkuip. Laat het 30-60 minuten intrekken, veeg het daarna af met een spons en spoel af met water. Om het effect te versterken kun je een beetje zout aan de azijn toevoegen.

Zuiveringszout en waterstofperoxide

Meng zuiveringszout met waterstofperoxide tot een dikke pasta. Breng de pasta aan op kalkaanslag en laat 15-20 minuten intrekken. Spoel met water.

Algemene aanbevelingen

Ongeacht de methode die u kiest, volg een paar eenvoudige regels die u zullen helpen maximale efficiëntie te bereiken.

• Voordat u een product gebruikt, test u het op een klein gedeelte van de badkuip om er zeker van te zijn dat het het email niet beschadigt.

• Draag handschoenen om uw handen te beschermen tegen agressieve stoffen.

• Gebruik geen harde borstels of schuurmiddelen die krassen op het email kunnen veroorzaken.

• Spoel de badkuip na het reinigen grondig af om eventueel achtergebleven product te verwijderen.

Voorkomen van vervuiling

Om de witheid van de badkuip lange tijd te behouden, wordt aanbevolen preventieve maatregelen te nemen.

• Spoel het bad na elk gebruik af met water en droog het af met een zachte doek.

• Maak uw badkuip regelmatig schoon om zeepresten en ander vuil te verwijderen, voordat er hardnekkige vlekken ontstaan.

• Gebruik waterfilters om het ijzer- en zoutgehalte te verlagen.

Eerder vertelden we je hoe je citroen gebruikt.

author avatar
Violetta Groeneweg
Hallo! Ik ben Violetta Groeneweg, een journalist gespecialiseerd in bloemen en tuinieren. Mijn passie voor planten en bloemen heeft me bekendheid gebracht door mijn nuttige adviezen en tips over bloemverzorging
Growing Tulips