Kleding en beddengoed bleken: een gratis, milieuvriendelijke manier om effectief te bleken

Белье

Zelfs als witte kleding en beddengoed schoon worden gewassen, begint de stof na verloop van tijd zijn oorspronkelijke witheid te verliezen.

Het krijgt een geelachtige of grijze tint en er blijven nauwelijks merkbare vlekken van gemorste koffie of thee op zitten. Om de stof terug te brengen naar zijn oorspronkelijke witheid, moet u zich wenden tot bleekmethoden die zich door de jaren heen hebben bewezen.

Hoe je stof kunt bleken zonder een druppel chemicaliën en geld

Moderne huisvrouwen drogen zelden dingen buiten. Na het centrifugeren in de wasmachine drogen ze binnenshuis snel.

Maar vóór de komst van de moderne technologie werd kleding na het wassen altijd buiten gehangen. En mensen merkten één interessant feit op: vergeelde stof werd, zodra deze in de zon werd gehouden, weer sneeuwwit. Op deze eenvoudige manier werd textiel wit gemaakt lang voordat bleekmiddelen, citroenzuur of waterstofperoxide, die worden gebruikt om stof terug te brengen naar de oorspronkelijke kleur, verschenen.

Om dezelfde reden is het niet raadzaam om gekleurde en zwarte artikelen in de zon te drogen, omdat ze hun kleurverzadiging verliezen.

Bleken tijdens het wassen

Maar moderne huisvrouwen hebben niet altijd de mogelijkheid om beddengoed en kleding in de zon te drogen. In dit geval kunt u een budgetvriendelijke en effectieve bleekmethode gebruiken, die al jaren door de oudere generatie wordt gebruikt. Om dit te doen, hoef je alleen maar in de keuken te kijken.

Zout

Giet een paar eetlepels zout in een bak met warm, schoon water. Het wordt aanbevolen om 1-2 eetlepels zout per 3 liter water te nemen.

Laat het wasgoed 3-5 uur of een hele nacht weken. Was daarna de kleding in de wasmachine.

Zuur

Azijn is een geweldige natuurlijke reiniger voor het verwijderen van vlekken en verkleuringen. Het kan op verschillende manieren worden gebruikt. Week je kleding een half uur in een 1:1 oplossing van water en azijn voordat je het gaat wassen, of voeg een half kopje azijn toe in plaats van wasverzachter. Naast het witmakende effect desinfecteert azijn kleding. In plaats van azijn kunt u citroenzuur gebruiken door 20 g samen met het poeder toe te voegen.

Bonus: het zuur bleekt niet alleen de stof, maar voorkomt ook dat er kalkaanslag uit water op de elementen van de wasmachine ontstaat.

En tot slot een interessante manier om vergeling van witte dingen kwijt te raken. Aspirine zal hierbij helpen. Het is voldoende om 6 aspirinetabletten in water op te lossen en de vergeelde items ongeveer drie uur te laten weken. Was ze vervolgens zoals gewoonlijk.

author avatar
Violetta Groeneweg
Hallo! Ik ben Violetta Groeneweg, een journalist gespecialiseerd in bloemen en tuinieren. Mijn passie voor planten en bloemen heeft me bekendheid gebracht door mijn nuttige adviezen en tips over bloemverzorging
Growing Tulips