Glazen snijplanken trekken de aandacht door hun transparantie, duurzaamheid en veelzijdigheid.
Als je door het prisma van uiterlijk kijkt, lijken ze natuurlijk een uitstekende oplossing. U moet zich echter bewust zijn van de gevaren die op de loer liggen in snijplanken.
Schade aan messen
Een van de grootste nadelen van glazen snijplanken is dat ze je messen kunnen beschadigen.
Glas is erg hard en stijf, en bij het snijden worden messen sneller bot.
Bovendien kunnen hierdoor kleine krasjes en scheurtjes op het glasoppervlak ontstaan, die op het eerste gezicht onzichtbaar lijken. En deze krassen zullen uiteindelijk een plek worden waar bacteriën en voedselverontreinigingen zich kunnen ophopen.
Hygiëneproblemen
Het glas lijkt gemakkelijk schoon te maken en te desinfecteren. Dit is een ernstige misvatting. Als er krassen verschijnen, beginnen bacteriën zich binnenin op te hopen. In dit geval is regelmatig spoelen onder warm water mogelijk niet voldoende. Bij glasplaten doen zich het vaakst hygiëneproblemen voor.
Je moet ook onthouden dat het oppervlak geen vloeistof absorbeert, wat een verkeerde indruk van reinheid kan wekken. Het biedt echter geen adequate barrière tegen microben.
Verhoogd risico op letsel
Glas is gevoeliger voor uitglijden op het tafeloppervlak dan hout of plastic, wat ook tot ongelukken tijdens het snijden kan leiden. Dergelijke planken maken het bijvoorbeeld gemakkelijker om ernstig gewond te raken in de keuken.
Kans op breken
Glas is een kwetsbaar materiaal dat gemakkelijk kan breken tijdens het koken. Dit kan ertoe leiden dat glasscherven in het voedsel terechtkomen en gevaarlijk worden. Uiteraard is de kans op breuk klein, maar met dit nadeel moet wel rekening gehouden worden.
Eerder vertelden we je wat je moest doen met een vrouw die daarna ging zitten.