Om de kieming van zaden te versnellen en hun kiemkracht te verhogen, worden ze vóór het zaaien gedrenkt in verschillende stimulerende middelen, die rechtstreeks vanuit de winkel in de handen van de zomerbewoners vallen.
Maar volgens een expert van de online publicatie BelNovosti, een agronoom en landschapsontwerper, zijn folkmethoden die niet minder effectief werken ook geschikt voor dit doel.
Oplossing van houtas
Om dit middel te bereiden, moet je een theelepel houtas oplossen in een liter water en de zaden een dag in deze oplossing laten weken.
Een dergelijke oplossing kan niet alleen de kieming van zaden stimuleren, maar ook pathogene microflora gedeeltelijk vernietigen, wat, zoals u begrijpt, gunstig is voor de planten.
Knoflookinfusie
Knoflookwater is volgens gevorderde zomerbewoners ook een uitstekende groeistimulator voor zaden.
Om het te verkrijgen, moet je een groot teentje knoflook hakken en 24 uur in een glas water laten staan. Deze infusie stimuleert de kieming van de zaden, voorziet ze van micronutriënten en beschermt het zaad ook tegen bacteriën.
Infusie van uienschillen
De laatste op de lijst, maar niet de minst effectieve methode om zaden te weken, is het gebruik van uienschilinfusie.
Je zult deze stappen moeten volgen: vul een pot van een halve liter met uienschillen en giet er kokend water overheen, en nadat de infusie is afgekoeld, gebruik je deze om de groei van zaden te stimuleren.
U kunt ook koud water gebruiken, maar in dit geval moet de infusie een dag duren. De resulterende vloeistof kan worden gebruikt om zaad zonder verdunning te laten weken.
Eerder deelden we welke er in januari gezaaid kan worden.