Iedereen weet dat je alleen gezonde zaailingen kunt kweken als je alle voorzorgsmaatregelen neemt. Om dit te doen, moet je zowel de grond desinfecteren met containers voor zaailingen als de zaden zelf.
Kaliumpermanganaat wordt vaak genoemd in adviezen, maar zomerbewoners zijn bang voor de noodzaak om zich aan de dosering te houden.
Een expert uit de online publicatie BelNovosti, een agronoom en landschapsontwerper, sprak over de methode van desinfectie met heet water.
Welke zaden kunnen worden gedesinfecteerd met heet water?
Het blijkt dat deze methode geschikt is voor alle gewassen, inclusief pompoengewassen (komkommers, courgettes, pompoenen, enz.).
Bovendien wordt aangenomen dat deze methode de pompoengewassen ten goede komt, die na verwarming een betere oogst opleveren.
Hoe te desinfecteren
Je hebt warm water nodig met een temperatuur van 48-50 graden Celsius.
Het is gemakkelijker om de zaden in een gaaszak te doen en ze gedurende 20 minuten in water onder te dompelen.
Vervolgens worden de zaden eruit gehaald, in koud water geplaatst en gedroogd.
Bij gewassen als bieten, wortelen en kool dient de desinfectie in heet water preventief voor Phoma.
De watertemperatuur moet in dit geval 40-45 graden zijn en het zaad moet ongeveer 30 minuten worden bewaard.
Je kunt water met een temperatuur van 50-60 graden Celsius in een thermoskan doen en de zaden daar 30-40 minuten in doen.
Daarna moeten ze worden gedroogd en kan het zaaien beginnen.
Tegen infecties
Maar zomerbewoners worden geadviseerd om virale, bacteriële en schimmelinfecties te behandelen met een 1% oplossing van kaliumpermanganaat (gedurende 15-20 minuten).
Eerder vertelden we het.