Waarom zaailingen geen wortel willen schieten op de site: ervaren tuinders noemden de belangrijkste redenen

саженцы

Veel zomerbewoners kopen graag nieuwe struiken en bomen voor hun perceel, zodat de oogst rijker en gevarieerder is.

Daarom is het kopen van nieuwe zaailingen gebruikelijk.

Soms willen nieuwe planten echter geen wortel schieten. Een expert uit de online publicatie BelNovosti, een agronoom en landschapsontwerper, schrijft dit toe aan drie veelvoorkomende redenen.

Wat zijn ze?

Je hebt een plant van lage kwaliteit gekocht

Veel mensen komen in de verleiding om zaailingen tweedehands te kopen, omdat ze er visueel goed uit kunnen zien en een orde van grootte goedkoper kunnen zijn dan normaal. Maar dit is een grote fout.

Op zulke plaatsen kun je zaailingen van lage kwaliteit kopen die niet eens zijn aangepast om in jouw klimaatzone te groeien. Om uzelf tegen teleurstellingen te beschermen, kiest u daarom planten van vertrouwde kwekerijen.

Je hebt het wortelsysteem beschadigd

Veel mensen onderzoeken het wortelstelsel zorgvuldig en proberen het op orde te brengen. Beschadigde wortels moeten echter zeer voorzichtig worden verwijderd. Als je het overdrijft, kun je de plant eenvoudigweg vernietigen.

Houd er rekening mee dat alleen wortels met duidelijke schade mogen worden gesnoeid.

Vocht

De zaailingen die je in natte grond probeert te planten, zullen slecht aanvoelen. De nabijheid van grondwater is de belangrijkste vijand van planten.

Bodemkwaliteit

Als je grond te dicht is, probeer dan een plantgat te graven met een diepte van minimaal honderd centimeter. Als de grond normaal is, kan de diepte worden teruggebracht tot 75 centimeter.

Leg hierna minimaal zeven centimeter drainage aan.

Vervolgens leggen we de hoofdlaag grond aan en planten we de plant. Het is belangrijk om het plantgat te vullen met een mengsel van chernozem, zand en organische componenten (verhoudingen respectievelijk 50%/25%/25%). Vergeet niet ook complexe meststoffen toe te voegen.

Als je deze regels volgt, zullen de planten wortel schieten.

author avatar
Violetta Groeneweg
Hallo! Ik ben Violetta Groeneweg, een journalist gespecialiseerd in bloemen en tuinieren. Mijn passie voor planten en bloemen heeft me bekendheid gebracht door mijn nuttige adviezen en tips over bloemverzorging
Growing Tulips