Het verkrijgen van meer grote koolkoppen die compact en sappig zijn, is waar elke zomerbewoner die kool verbouwt op hoopt.
Dit resultaat wordt echter niet in alle gevallen bereikt.
Vaak laat de kwaliteit van de oogst veel te wensen over: de koolkoppen worden klein en de smaak van koolbladeren is niet de helderste.
Waarom gebeurt dit? Hoogstwaarschijnlijk is de zaak te wijten aan fouten gemaakt door de tuinman.
Een expert uit de online publicatie BelNovosti, een agronoom en landschapsontwerper, zette de fouten op een rij die eigenaren van percelen vaak maken bij het verbouwen van kool.
Gebrek aan licht
Kool in de schaduw planten is een grote vergissing. De plant heeft veel licht nodig, anders ontstaan er problemen met de vorming van koolkoppen.
Ongeschikte variëteit
Voordat u een bepaalde koolsoort kiest, moet u ervoor zorgen dat de klimatologische omstandigheden normaal zijn voor deze variëteit.
Niet die “voorgangers”
Kool mag niet worden geplant op dezelfde plek waar vorig seizoen tomaten of paprika’s groeiden.
Als de zomerbewoner toch deze fout maakt, zal het tuingewas hoogstwaarschijnlijk met talloze kwalen en plagen te maken krijgen.
Bovendien zal de bodem niet genoeg voedingsstoffen bevatten.
Veel meststoffen
Trouwens, over voedingsstoffen en belangrijke micro-elementen… Veel tuinders denken zo: “Hoe meer meststoffen, hoe beter.”
Maar dit is de verkeerde aanpak. Natuurlijk is een gebrek aan bruikbare verbindingen erg slecht. Maar er zit ook niets goeds in hun overdaad.
Kool “reageert” vooral negatief op de overvloed aan stikstofcomponent in de bodembedekking.
Onjuist water geven
Zowel gebrek als overtollig vocht zijn gevaarlijk voor kool.
Om de koolkoppen te laten vormen, maar niet door ziekten te worden aangetast, moet de plant twee keer worden bewaterd (als het warm is en er geen neerslag valt) of één keer per week (als het regent). Elke plant moet een halve emmer schone vloeistof gebruiken.