Waarom is het belangrijk om lijsterbes in de tuin te planten: een effect dat tuinders zal verrassen

Рябина

In de late herfst, wanneer de bomen hun bladeren laten vallen en het bos naakt en verdrietig staat, verschijnt de lijsterbes in al zijn glorie.

De grootste trots zijn natuurlijk de felpaarse druiven tegen de achtergrond van donker kanten gebladerte.

Anastasia Kovrizhnykh, een expert bij de online publicatie BelNovosti, een agronoom en landschapsontwerper, sprak over de voordelen van lijsterbes en de vruchten ervan.

Lijsterbesvruchten, die overigens terecht appels worden genoemd, zijn rijk aan vitamine P en K, caroteen, organische zuren, pectines en andere waardevolle verbindingen.

Daarom kunnen ze als multivitamine worden gebruikt. Maar helaas heeft het uiterlijk van de boom lange tijd niemand verrast, en alleen vogels zijn geïnteresseerd in de bessen.

Onze voorouders zouden waarschijnlijk verbaasd zijn over een dergelijke houding ten opzichte van hun verpleegster, waarzegster, beschermer en genezer.

Rowan als weervoorspeller

Aan het begin van de bloei van de lijsterbes kunnen we gerust zeggen dat de aarde is opgewarmd tot een temperatuur van 12-15 graden.

Een “ontwaakte” boom is een teken van de komst van de optimale tijd voor de zaaicampagne en het planten van zaailingen. Tuinders van vorige generaties zeggen dat u zich geen zorgen hoeft te maken over terugkerende nachtvorst. De overvloed aan bessen aan de bomen voorspelt daarentegen een strenge, langdurige winter.

Lijsterbessen voor vaccinaties

Rode lijsterbes is een uitstekende onderstam. Ze kunnen goed omgaan met strenge vorst en kunnen goed overweg met nabijgelegen grondwater.

Gewassen die op lijsterbes zijn geënt, ontwikkelen zich ‘compact’ en zijn goed bestand tegen de opbrengstbelasting. De combinatie van lijsterbes en peer is erg interessant.

Elk deel van het duet leeft verder volgens zijn eigen schema: als de peer bloeit, bloeien de knoppen aan de lijsterbes. Meestal wordt een volwassen boom als onderstam genomen en worden perenstekken op de skelettakken geënt.

Je kunt ook enten op lijsterbes: appelbes, meidoorn en pruimenbladige appelboom (“Chinees”).

Rowan als het sterkste amulet

Sinds de oudheid worden aan de boom magische krachten toegeschreven.

In de dorpen geloven ze nog steeds dat lijsterbes dichtbij het huis moet groeien om de eigenaren te beschermen tegen allerlei soorten problemen en dieven. Als de boom zonder reden begint te verdorren, is dit een slecht teken.

Vuur schild

Een boom met een weelderige kroon brandt niet goed. Om deze reden groeiden er vroeger bomen tussen huizen; ze werden vaak in de buurt van badhuizen gevonden. Hierdoor werd de kans op branduitbreiding bij het uitbreken van brand kleiner.

Natuurlijk conserveermiddel

In de voedingsindustrie wordt sorbinezuur veel gebruikt als conserveermiddel. Deze verbinding wordt gekenmerkt door een brede antimicrobiële werking. Het heeft een negatieve invloed op de groei van schimmels.

Overigens werd sorbinezuur voor het eerst verkregen in de 19e eeuw. van lijsterbesvruchten. Het wordt aanbevolen om de bessen op te nemen in de wintervoorbereidingen.

Naarmate lijsterbessen rijpen, neemt de hoeveelheid conserveerzuur erin toe.

De substantie zit ook in het bladverliezende deel van de boom; het is niet voor niets dat onze grootmoeders en overgrootmoeders zuurkool in vaten combineerden met lijsterbestakken.

Waardevol hout

Lijsterbeshout wordt gebruikt als materiaal voor gereedschapstelen die vaak onderhevig zijn aan schokbelastingen.

Dergelijke gereedschappen omvatten hamers, schoppen, harken en zeisen. En de echte trots van de eigenaar is een bijl met een lijsterbijlsteel.

Dit zal lang duren en, belangrijker nog, zal niet veren. De beste optie voor het maken van handvatten is een dode boom die op de wortel is opgedroogd.

Zuivert water zonder te koken

Lijsterbesvruchten en -takken maken water drinkbaar en voorkomen langdurig de bloei. Deze eigenschap van de boom werd vooral gewaardeerd door reizigers.

Om schoon water uit modderig water te halen, worden verse twijgen aan de container toegevoegd met een snelheid van 5 stuks. voor 1 liter water. Na 2-3 uur bezinken wordt het water tenminste bruikbaar voor het afspoelen en afwassen.

Bespaart de oogst

Rowan bewaart de oogst tijdens de winterstalling. Voordat aardappelen en wortelgewassen naar de opslag worden gestuurd, worden gehakte bladeren in elke doos gegoten.

Vervolgens worden de takken geplaatst. Hiervoor zijn varenbladeren, munt, munt en boerenwormkruid geschikt. Het is alleen belangrijk om op tijd te onthouden over de hulpplanten en van tevoren voor hun voorbereiding te zorgen.

Medicinale grondstoffen

Lijsterbesvruchten worden gebruikt voor vitaminegebrek, bloedarmoede, hoog cholesterol, lever- en nierziekten en stofwisselingsstoornissen. De bessen worden geoogst na de eerste nachtvorst, wanneer ze hun bitterheid verliezen.

Bevroren lijsterbes kan tot de lente in de kou worden bewaard, maar meestal worden er onmiddellijk bereidingen van gemaakt: jam, marmelade, sap, azijn, saus.

Gedroogde bessen worden gebruikt om vitaminethee te maken. Als u besluit lijsterbes in de oven te drogen, stel de temperatuur dan in op niet meer dan 50-60 graden. Het drogen duurt slechts 2-4 uur.

Belangrijk: het consumeren van lijsterbes in grote hoeveelheden is gecontra-indiceerd voor mensen met een hoge zuurgraad van het maagsap en de neiging om bloedstolsels te vormen.

author avatar
Violetta Groeneweg
Hallo! Ik ben Violetta Groeneweg, een journalist gespecialiseerd in bloemen en tuinieren. Mijn passie voor planten en bloemen heeft me bekendheid gebracht door mijn nuttige adviezen en tips over bloemverzorging
Growing Tulips