Welke gewassen mogen niet naast appelbomen worden geplant: onthoud voor eens en voor altijd

Яблоня

Niet alle planten zijn goede buren van appelbomen, en sommige kunnen ze zelfs schade toebrengen. Welke gewassen mogen niet naast appelbomen worden geplant en waarom?

Een expert van de online publicatie BelNovosti, een agronoom en landschapsontwerper, vertelde ons welke gewassen je het beste niet naast appelbomen kunt planten.

Aardappel

Aardappelen zijn een van de meest populaire en wijdverbreide groentegewassen, die vaak in tuinen en boomgaarden worden geplant.

Aardappelen zijn echter niet geschikt voor de nabijheid van appelbomen, omdat ze ongedierte aantrekken zoals de coloradokever, draadworm, molkrekel en andere, die niet alleen aardappelen, maar ook appelbomen kunnen beschadigen.

Bovendien concurreren aardappelen en appelbomen om voedingsstoffen en vocht in de bodem, wat kan leiden tot verslechtering van de opbrengst en de vruchtkwaliteit.

Kool

Kool is een ander groentegewas dat niet wordt aanbevolen om naast appelbomen te worden geplant.

De reden is dezelfde: kool trekt ongedierte aan, zoals witte vlieg, koolmotten, koolvlooienkevers en andere, die naar appelbomen kunnen vliegen en schade aan hen kunnen veroorzaken.

Frambozen

Frambozen zijn een bessengewas dat ook niet geschikt is voor de nabijheid van appelbomen.

Frambozen kunnen drager zijn van verschillende ziekten, zoals anthracnose, echte meeldauw, grijze rot en andere, die zich kunnen verspreiden naar appelbomen en hun gezondheid en productiviteit kunnen beïnvloeden.

Bovendien hebben frambozen en appelbomen verschillende bewaterings- en verzorgingsregimes, wat voor ongemak kan zorgen bij het verwerken van de tuin.

Welke gewassen passen goed bij appelbomen?

Onder de planten die goed bij appelbomen passen, zijn de volgende.

Uien, knoflook, wortelen, radijsjes, radijsjes, bieten, sla, dille, peterselie en andere groene en wortelgewassen die ongedierte afstoten met hun geur en niet concurreren met appelbomen om voeding en vocht.

Lupine, erwten, bonen, klaver, luzerne en andere peulvruchten die de bodem verrijken met stikstof en de structuur ervan verbeteren, en ook nuttige insecten aantrekken zoals bijen, vlinders en lieveheersbeestjes, die bloemen bestuiven en ongedierte bestrijden.

Calendula, kamille, madeliefjes, goudsbloemen, asters, anjers, rozen en andere bloemgewassen die de tuin versieren met hun kleuren en aroma’s, en ook appelbomen beschermen tegen ziekten en plagen met hun fytonciden en essentiële oliën.

author avatar
Violetta Groeneweg
Hallo! Ik ben Violetta Groeneweg, een journalist gespecialiseerd in bloemen en tuinieren. Mijn passie voor planten en bloemen heeft me bekendheid gebracht door mijn nuttige adviezen en tips over bloemverzorging
Growing Tulips