Als een bloem die op je vensterbank stond, stierf, dan was jij, de eigenaar, hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van zijn dood.
Plantsterfte treedt meestal op als gevolg van onjuist water geven, onvoldoende of juist overmatige verlichting en andere factoren.
Maar als je jezelf als de beste van de eigenaren beschouwt, is de vraag waarschijnlijk in je hoofd geslopen: is het mogelijk dat de bloem door ouderdom is gestorven?
Alle levende wezens, inclusief planten, hebben inderdaad een ‘vervaldatum’, om zo te zeggen. Zelfs met voldoende aandacht en ideale groeiomstandigheden zullen bloemen uiteindelijk verwelken en afsterven door natuurlijke oorzaken.
Maar dit zal veel langer duren dan bijvoorbeeld bij dieren: in tegenstelling tot een goudvis stopt een ficus niet met groeien na het bereiken van een bepaalde leeftijd. In plaats daarvan zal het voortdurend blijven groeien en volwassen worden – als daarvoor ideale omstandigheden zijn geschapen.
Dit proces (groei) kan tientallen jaren en zelfs eeuwen duren – de specifieke periode is afhankelijk van het type plant. De uitzondering zijn natuurlijk eenjarige planten.
Maar na verloop van tijd beginnen alle planten te verdorren – de cellen stoppen met regenereren, wat problemen veroorzaakt met het vasthouden van water, bladverwelking en uiteindelijk de dood.
Slechts enkele planten bereiken dit stadium echter. Tegenwoordig sterven de meeste van hen als gevolg van onjuiste verzorging, plagen en ziekten.
Als je dus ziet dat je kamerplant er ongezond uitziet, maar nog geen tien jaar oud is, dan is de reden hoogstwaarschijnlijk niet de leeftijd.
Omdat planten, zo herhalen we, hun hele leven blijven groeien, moeten ze regelmatig opnieuw worden geplant. Dit zou je eerste stap moeten zijn als de bloem begint te vervagen.