Dit is een heel eenvoudige handeling: doe het direct nadat de pioenen zijn uitgebloeid: het resultaat zal volgend jaar verrassend zijn

Пион

Pioenen kunnen een van de mooiste planten worden genoemd. Pioenrozen hebben echter één kenmerk: ze zijn veeleisend om voor te zorgen.

Na de bloei moet je zeker verschillende handelingen uitvoeren, zegt een expert van de online publicatie BelNovosti, een agronoom en landschapsontwerper. Anders zullen de planten geleidelijk afsterven.

Uitgebloeide bloemen verwijderen

Het eerste dat u moet doen nadat de pioenen zijn uitgebloeid, is het verwijderen van de uitgebloeide bloemen. Dit verbetert niet alleen het uiterlijk van de plant, maar voorkomt ook de vorming van zaden, die de plant kunnen verzwakken.

Bij het verwijderen wordt gebruik gemaakt van een scherpe snoeischaar of een snoeischaar om de uitgebloeide bloemen net onder de eerste set bladeren voorzichtig weg te knippen. Het is belangrijk om de stengels en bladeren niet te beschadigen, aangezien deze de plant tot het einde van het seizoen blijven voeden.

Plantenvoeding

Na de bloei hebben pioenen extra voeding nodig om de kracht te herstellen en zich voor te bereiden op de winter.

Een goede voeding zal het wortelsysteem helpen versterken en de planten van de nodige voedingsstoffen voorzien. Fosfor en kalium moeten worden gebruikt voor het voeren. Stikstof is onaanvaardbaar, omdat je de plant moet versterken en de groene massa niet moet vergroten.

Water geven

Pioenrozen hebben gedurende het groeiseizoen regelmatig water nodig, vooral na de bloei, wanneer de actieve ontwikkeling van het wortelsysteem begint.

Gebrek aan vocht tijdens deze periode kan de bloei volgend jaar negatief beïnvloeden.

Het is belangrijk om water te geven om ervoor te zorgen dat het water de wortels bereikt, maar het is ook belangrijk om te veel water te voorkomen, omdat dit wortelrot kan veroorzaken.

De beste optie is om één keer per week water te geven, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Mulchen

Na het besproeien wordt aanbevolen om de grond rond de pioenrozen te mulchen. Dit helpt vocht vast te houden, onkruid te verminderen en de bodemstructuur te verbeteren. Als mulch kun je het volgende gebruiken:

  1. Compost.
  2. Rietje.
  3. Geraspte bladeren.

Mulch is een eenvoudige maar effectieve methode.

Struiken snoeien en vormgeven

Het snoeien van pioenrozen na de bloei is een belangrijke zorgfase, die helpt het decoratieve uiterlijk van planten te behouden en de ontwikkeling van ziekten te voorkomen.

Het volledige snoeien van de stengels wordt uitgevoerd in de late herfst, wanneer de bladeren geel beginnen te worden en verdorren. Het is noodzakelijk om de stelen op een hoogte van 10-15 cm vanaf het maaiveld af te snijden. Dit helpt voorkomen dat ziekteverwekkers en ongedierte op de plant overwinteren.

Eerder hadden we het over hoe je jezelf kunt beschermen tegen een invasie van snuitkevers.

author avatar
Violetta Groeneweg
Hallo! Ik ben Violetta Groeneweg, een journalist gespecialiseerd in bloemen en tuinieren. Mijn passie voor planten en bloemen heeft me bekendheid gebracht door mijn nuttige adviezen en tips over bloemverzorging
Growing Tulips